Ads Top

WACC: door ILT voorgestelde oplossingen bieden onvoldoende soelaas

De minister van Infrastructuur en Water (IenW) moet volgens Vewin snel een besluit nemen om de WACC (wettelijk vastgestelde vermogenskostenvoet) voor de drinkwaterbedrijven niet verder te laten dalen.

Volgens het door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gepubliceerde rapport 'Financierbaarheid investeringsopgave drinkwaterbedrijven' bieden de huidige regels voldoende ruimte voor de investeringen die de drinkwaterbedrijven moeten doen.

Deze investeringen zijn nodig om hun productie- en distributievoorzieningen flink te moderniseren, om zo ook in de toekomst schoon en betaalbaar water te kunnen produceren. Volgens de ILT kunnen Nederlandse drinkwaterbedrijven deze noodzakelijke investeringen financieren binnen de huidige regels van de WACC.

In de visie van Vewin heeft de ILT een juiste  probleemanalyse gemaakt, maar trekt de ILT onjuiste conclusies. Volgens Vewin is de ILT onvoldoende doordrongen van de (externe) oorzaken van de problematiek en legt men daardoor voor zowel de korte als de lange termijn te veel focus op slechts beperkte oplossingen binnen de huidige systematiek en regelgeving. De problematiek vraagt volgens Vewin om een fundamentele herbeschouwing in het licht van de huidige omstandigheden en de investeringsopgave van de drinkwatersector. Om aan de fors stijgende investeringsopgaven te kunnen voldoen, moeten de drinkwaterbedrijven immers meer inkomsten genereren mede gelet op de aanscherpingen van de regels door de (inter)nationale kapitaalmarkt.

De huidige WACC-limiet, die bepaalt hoeveel vermogenskosten (eigen en vreemd vermogen) de drinkwaterbedrijven in hun tarieven mogen doorberekenen aan de klant, belemmert dat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.