Ads Top

Regenwater opslaan in Waterlandschap Pauwels

Door klimaatverandering is er in het landschap meer ruimte nodig om water vast te houden en de kwaliteit van het water te verbeteren. Waterlandschap Pauwels, onderdeel van Landschapspark Pauwels, wordt een gebied waar regenwater wordt opgevangen en waar Waterschap de Dommel het afvalwater uit de stad zuivert.

Afval- en regenwater uit de stad zijn belangrijke bronnen van water voor het landelijke gebied. De gemeente en andere organisaties zoeken plekken waar overtollig regenwater tijdelijk op te slaan is, zodat het in tijden van droogte gebruikt kan worden. Daarnaast is het belangrijk om de zuivering van het afvalwater te verbeteren, bijvoorbeeld om medicijnresten uit het water te verwijderen. In het Waterlandschap wordt straks regenwater opgevangen in vijvers, greppels en wadi’s. Daarnaast wordt geïnvesteerd in de verdere verbetering van de zuiveringscapaciteit van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RZWI). Agrariërs in het gebied kunnen het water dan gebruiken in tijden van droogte. De realisatie van het Waterlandschap gaat ongeveer 10 jaar duren. Verschillende organisaties werken samen aan dit project. Ondernemers en inwoners worden erbij betrokken.

In Landschapspark Pauwels lopen verschillende oude watertjes, zoals de Zandleij en de Oude Leij. Het vervuilde afvalwater van de textielindustrie werd vroeger ongezuiverd via deze leijen afgevoerd naar het buitengebied. Tilburg legde vloeivelden aan om de kwaliteit van het water te verbeteren. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd de rioolwaterzuivering gebouwd en verviel het nut van de vloeivelden. De oude aan- en afvoersloten, vloeivelden en een oude waterpomp zijn nog steeds aanwezig. Kunstenaar Paul de Kort werkte een idee uit om de oude waterstructuren weer zichtbaar te maken.

In het Waterlandschap komt bij de rioolwaterzuivering een hoogspanningsstation van TenneT. Door de plek die het daar inneemt moet de waterzuivering anders worden ingericht. Er worden nieuwe waterbergingsplekken aan de oostzijde van de N261 aangelegd, in een deel van de oude vloeivelden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.