Ads Top

De tijd dringt voor de koraalriffen

Nu hebben we nog de kans om onze koraalriffen te redden, maar de tijd dringt. Dat is de belangrijke boodschap van een groep internationale wetenschappers, waaronder UvA marien biologen dr. Verena Schoepf en Niklas Kornder.

Zij hebben voor drie verschillende klimaatscenario’s berekend hoe koraalgroei zal reageren op verzuring en opwarming van de oceanen.

‘Als de wereld de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) drastisch kan verminderen, zal de groei van koraalriffen afnemen, maar veel riffen kunnen nog steeds groeien’, vertelt hoofdauteur dr. Christopher Cornwall van de Victoria University of Wellington, Nieuw-Zeeland. ‘Sommige koraalsoorten zullen zelfs gelijke tred houden met de stijging van de zeespiegel. Als we er niet in slagen om CO2-emissies drastisch te verlagen, maar uitgaan van een gematigde reductie, dan zullen sommige koraalsoorten voor korte tijd nog kunnen groeien, maar aan het eind van de eeuw alsnog eroderen. In het slechtse CO2-emissie scenario zullen alle koraalriffen op korte termijn al eroderen.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.