Vissen tellen in troebel water
De Nederlandse kustwateren zijn zeer rijk aan levende organismen, waaronder veel jonge soorten. De wateren van de Waddenzee in het bijzonder, dienen als kraamkamer voor verschillende vissoorten. Deze zoutwaterdelta’s zijn verbonden met de Noordzee via verschillende smalle inhammen, welke het jaarrond door grote aantallen vissen worden gebruikt.
Het gedrag en de biomassa van de vis in de inhammen, en de rol die de getijden en de dagelijkse en de seizoensgebonden ritmes spelen, wordt echter nog nauwelijks begrepen.
Als onderdeel van haar promotieproject richt Margot Maathuis zich op het vinden van antwoorden op deze vragen met behulp van vaste sonarapparatuur op de zeebodem. Dit onderzoek wordt gefinancierd door het project ‘Waddentools Swimway Waddenzee’.
Sonar is een effectieve manier om organismen in het water te observeren door middel van geluidsgolven. De sonar genereert ultrasone geluidsstralen die door de gehele waterkolom bewegen. Hoe troebel het water ook is, het geluid dat door de levende organismen weerkaatst wordt levert altijd een helder plaatje op. Normaal gesproken worden deze systemen door Wageningen Marine Research gebruikt op varende schepen gedurende een beperkte tijd om zo de bestandsomvang van gewilde vissoorten zoals haring in kaart te brengen en hun ecologie te bestuderen. In dit project echter worden vaste installaties gebruikt om gedurende een jaarcyclus het Marsdiep, een van de belangrijkste Waddenzee inhammen, te monitoren. Op 18 Maart 2021 werden vier installaties ingezet. De eerste data kwam medio april beschikbaar.
Geen opmerkingen: