Ads Top

VUB-professor in de bres voor water


WATER. Waarom elke druppel telt, is het recent verschenen boek van prof. em. Marc Van Molle, fysisch geograaf, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel.

Van Molle schetst in vijf heldere hoofdstukken de globale oorzaken van waterschaarste, het beheer van water, de waterconflicten, de impact van de klimaatverandering en formuleert ook mogelijke oplossingen. Hij doet dit vanuit zijn expertise op het vlak van opslag van CO2 in de bodem, bodemerosie en waterbeheer.

Als gevolg van de toenemende industrialisering en de groeiende irrigatielandbouw, neemt het verbruik van water sneller toe dan de groei van de wereldbevolking. Op een planeet die voor 70 procnt uit water bestaat, sterven dagelijks twintig- tot dertigduizend mensen door een gebrek aan zuiver water. De klimaatverandering zal deze toestand enkel verergeren. Voor elke graad die de aarde warmer wordt, ziet een bijkomende 7 procent van de wereldbevolking zijn hernieuwbare hoeveelheid zoet water verminderd met 20 procent.

Er stelt zich overduidelijk een waterprobleem op onze ‘blauwe planeet’. Het voorradige zoet water is ook nog eens zeer ongelijk verdeeld over de verschillende continenten. Vooral de inwoners van Afrika, Europa en Azië beschikken over een bijzonder kleine hoeveelheid zoet water. Het kostbare water wordt bovendien verspild, vervuild en slecht beheerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.