Ads Top

Slechts 1% van de Nederlanders is bezorgd om het water dat verspild wordt wanneer ze eten weggooien

Op Wereldwaterdag (22 maart 2024) wil Too Good To Go, 's werelds grootste marktplaats voor voedseloverschotten, de aandacht vestigen op de relatie tussen voedselverspilling en het onnodige gebruik van water.

Uit een recent onderzoek van Too Good To Go blijkt dat de overgrote meerderheid in Nederland de hoeveelheid water onderschat die nodig is om voedsel te produceren. Nederlanders kunnen gemiddeld maar voor één van de 7 getoonde voedingsmiddelen, zoals brood of een tomaat, een goede inschatting geven. Slechts 1 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om het water dat verspild wordt wanneer ze eten weggooien.

Nederlanders gebruiken gemiddeld 4.000 liter water per dag. Dat staat gelijk aan zo’n 5,5 uur lang de kraan laten lopen. Slechts 130 liter hiervan is bestemd voor huishoudelijk gebruik, zoals koken, drinken en wassen. Het overgrote deel van de 4.000 liter zit verstopt in onze voeding. Wist je bijvoorbeeld dat voor de teelt van één kilo aardappelen maar liefst 290 liter water nodig is? Dat zijn bijna twee badkuipen vol! Uit het recente onderzoek van Too Good To Go blijkt dat de Nederlanders zich bij het weggooien van voedsel meer zorgen lijken te maken over het niet graag weggooien van eten in het algemeen (47%), over het geld dat wordt verspild (27%), over het feit dat mensen elders in de wereld in hongersnood verkeren (17%) dan over de verspilling van water (1%).

Mensen onderschatten vaak het waterverbruik dat nodig is voor de productie van andere alledaagse voedingsmiddelen, zoals een glas melk of een kop koffie. Gemiddeld konden de bevraagde Nederlanders maar voor één product het waterverbruik correct inschatten.
 
Benieuwd naar andere verrassende "verborgen water" cijfers?

Tomaat: er is 50 liter water nodig om een tomaat te produceren
 
Komkommer: er is 140 liter water nodig om een komkommer te produceren
 
Kop koffie: er is 130 liter water nodig om een kop koffie te produceren
 
Appel: er is 125 liter water nodig om een appel te produceren
 
Glas melk: er is 255 liter water nodig om een glas melk te produceren
 
Kilo aardappelen: er is 290 liter water nodig om een kilo aardappelen te produceren
 
Brood: Er is 804 liter water nodig om 1 heel brood (500 g) te produceren
Met andere woorden: als we voedsel verspillen, verspillen we ook water. Too Good To Go moedigt iedereen aan om actie te ondernemen tegen voedselverspilling om onze waardevolle watervoorraden te beschermen en klimaatverandering echt te helpen aanpakken, hapje voor hapje, één maaltijd per keer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.