Ads Top

Meer zand voor het strand van Texel Zuidwest

Rijkswaterstaat werkt tot en met mei 2024 aan het onderhoud van het strand van Texel Zuidwest. Baggerschepen brengen 810.000 m3 zand aan op het strand, tussen strandpaal 9 en 12. Hiermee houden we de kust op zijn plaats en blijft het eiland goed beschermd tegen de zee.

Zand dat is afgeslagen, stroomt daarna naar zee via het Molengat, een geul vlak langs de kust. Om de kust van Texel op zijn plaats te houden, brengt men dit voorjaar zand uit de Noordzee aan op het strand. Zo blijft het eiland beschermd tegen de zee. Vorig jaar is ook het noordelijker gelegen strand al van zand voorzien.

Het zand voor de Texelse suppleties komt van de Noordzeebodem, op 10 - 12 km uit de kust. Speciale baggerschepen, ‘sleephopperzuigers’, zuigen dit op van de zeebodem en brengen het naar de kust. Het zand wordt via een buis op het strand gespoten en daar met bulldozers en shovels verder uitgespreid.

Vanaf het strand kan het zand de duinen in waaien, die beschermen het eiland tegen de zee. Zo wordt de kust met hulp van de natuurlijke elementen op zijn plaats gehouden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.