Ads Top

Nieuwe ozoninstallatie verwijdert medicijnresten uit rioolwater

Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers opende samen met dijkgraaf Joyce Sylvester, dagelijks bestuurder Sander Mager en jeugdbestuurder Ilias Admi onlangs een nieuwe ozoninstallatie op de rioolwaterzuivering Horstermeer. Daar gebruikt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht als eerste in Nederland een aanvullende zuiveringsstap met ozon en actiefkool. Deze stap zorgt ervoor dat 80 procent van de medicijnresten uit het rioolwater worden gehaald.

Jaarlijks belandt minstens 190 ton medicijnresten via de rioolwaterzuiveringen in rivieren, kanalen en sloten. Met deze techniek haalt men veel de medicijnresten uit het rioolwater bij de rioolwaterzuivering Horstermeer.

Medicijnresten komen in het rioolwater terecht door de wc, douche of gootsteen. Rioolwaterzuiveringen kunnen maar een klein deel van deze stoffen uit het rioolwater halen. Daardoor komen deze resten in het oppervlaktewater, zoals in de rivier de Vecht. En dat is slecht voor de natuur. Zo kunnen bijvoorbeeld anticonceptiemiddelen het geslacht van vissen veranderen. Ook het gedrag van kleine waterkreeften en vissen kan veranderen door medicijnen tegen psychose.

Alle 11 rioolwaterzuiveringen van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht krijgen een aanvullende zuiveringsstap om het rioolwater schoon te maken. Het waterschap wil dit voor 2035 voor elkaar hebben.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.