Ads Top

Zijn natuurlijke oplossingen voor klimaatadaptatie gunstig voor de Nederlandse huizenmarkt?

Nederland moet rekening houden met klimaatgerelateerde overstromingsrisico's bij het plannen van nieuwe woningen adviseert het Deltaprogramma: waar en hoe we huizen bouwen en wat overheden en huiseigenaren kunnen doen om zich aan te passen aan de toenemende overstromingsrisico's. Nature-based Solutions ofwel natuurlijke oplossingen voor klimaatadaptatie (NbS) vormen wereldwijd een gouden kans bij het aanpassen aan het veranderende klimaat.

Desondanks blijft de toepassing en opschaling van deze oplossingen beperkt door een gebrek aan bewijs over hun prestaties op lange termijn, economische effecten en maatschappelijke acceptatie.

Onderzoek van TU Delft wetenschappers Asli Mutlu en Prof. Dr.Tatiana Filatova, in samenwerking met Dr. Debraj Roy (UvA), laat nu zien hoeveel de waarde van woningen kan stijgen met Nature-based Solutions voor klimaatadaptatie, en hoe deze verandert nadat huiseigenaren een overstroming hebben meegemaakt. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Ecological Economics.

De onderzoekers analyseerden 68.247 transactiegegevens van eengezinswoningen over 30 jaar tussen 1990 en 2020 in de provincie Limburg. Het onderzoek schat de betalingsbereidheid van Nederlandse huiseigenaren voor NbS-voorzieningen - zoals veiligheid tegen overstromingen en betere omgevingskwaliteit - en onderzoekt de negatieve gevolgen van de overstromingen van de Maas in 1993 en 1995.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.