Ads Top

Waterstanden hoog maar beheersbaar

De afgelopen weken is er veel regen gevallen. Half december sloeg het weer om en werd het wisselvallig. Ook januari is tot nu toe nat begonnen. Hierdoor zijn de grond- en oppervlaktewaterstanden gestegen.

De waterschappen voeren continu water af via de sloten en kanalen om wateroverlast te voorkomen. Via spuisluizen spuien ze het overtollig water op zee als het laag water is.

De waterstanden in de grote kanalen en meren worden nauwlettend in de gaten gehouden.

De toplaag van de bodem is overal verzadigd met water. De grondwaterstanden zijn nu grotendeels normaal of hoger voor de tijd van het jaar. Op de hogere zandgronden rond de Drentsche Aa blijven de grondwaterstanden nog achter. In deze gebieden heeft de regen wel gezorgd voor aanvulling van het grondwater. Maar hier waren de grondwaterstanden zo laag, dat de gevallen regen nog niet ervoor heeft gezorgd dat de grondwaterstanden normaal zijn voor de tijd van het jaar. Dit is ook een traag reagerend systeem; het effect van neerslag duurt hier relatief lang.

In andere gebieden waar we water kunnen aanvoeren zijn de grondwaterstanden niet zo ver uitgezakt. Daardoor zijn deze sneller op peil. Bovendien zijn de grondwaterstanden hier ondiep ten opzichte van de hoge zandgronden. De grondwaterstanden stijgen daardoor sneller bij neerslag.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.