Ads Top

Aa en Maas: Grondwaterstanden stijgen

December was een relatief natte maand. De eerste weken waren droog, maar daarna sloeg het weer om en werd het wisselvallig. Ook de eerste week van januari was nat. Van begin december tot 9 januari is er tussen de 105 en 155mm regen gevallen.

De grondwaterstanden stegen hierdoor en zijn grotendeels normaal of iets verhoogd voor de tijd van het jaar. Op de hoger gelegen gebieden en de gebieden zonder wateraanvoer blijft de grondwaterstand nog wat achter. Bijzonder is dat het jaar 2022 weer een neerslagtekort kent. De afgelopen 5 jaar zijn alle jaren op 2021 na afgesloten met een neerslagtekort en dat is uitzonderlijk.

Het neerslagtekort is het verschil tussen gevallen neerslag en verdamping. Dit neerslagtekort rekenen we over de periode van een kalenderjaar. Dus van 1 januari tot en met 31 december. Het kalenderjaar 2022 zijn we afgesloten met een neerslagtekort van tussen de 50 en 75mm. In december is het neerslagtekort behoorlijk afgenomen ten opzichte van het neerslagtekort eind november. Toch kent 2022 op jaarbasis een neerslagtekort terwijl in een gemiddeld jaar er een fors neerslagoverschot is van rond de 165 mm. Sinds 2018 is er op het jaar 2021 na steeds een neerslagtekort geweest met het grootste tekort in 2018 van rond de 100 mm. De afgelopen 5 jaar bewijzen dat we niet altijd meer op een neerslagoverschot kunnen rekenen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.