Ads Top

Ondergrondse waterbel oplossing voor verzilting van grondwater

Bij de Boerderij van de Toekomst in Lelystad wordt gezocht naar een oplossing voor de steeds verdergaande verzilting van het grondwater. De bedoeling is dat er een zogenoemde waterbel onder landbouwgrond wordt aangelegd, die voor beregening van gewassen gebruikt kan worden in droge periodes.

Door overtollig zoet regenwater op te slaan in de grond en niet meer af te voeren naar het IJsselmeer, ontstaat een soort bron. Deze kan dan aangeboord worden als het lange tijd droog is, iets wat in de toekomst steeds vaker voor zal komen.

Een probleem dat vooral in de Flevolandse kleigrond voorkomt, is dat er op zo'n dertig centimeter diepte een redelijk ondoordringbare grondlaag is. Deze is laag is verdicht doordat er zware landbouwvoertuigen overheen rijden. Dit zorgt ervoor dat overtollig regenwater nauwelijks kan doordringen in diepere grondlagen. Ook kan grondwater daar niet doorheen om de wortels van gewassen te bereiken. Dus naast het aanleggen van een waterbel, moet ook die harde grondlaag los worden gemaakt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.