Ads Top

'Voorkom nieuwe watersnood door stenen te vervangen door groen'

Een jaar geleden hield Limburg de adem in. Het scheelde slechts centimeters of de dijken van de Maas waren overstroomd. Wel liepen steden als Valkenburg onder water en was er 1,2 miljard euro schade te betreuren. Een jaar later liggen er vele warme dagen in het verschiet met de verwachting van amper een spatje regen.

Tijd dus dat er iets verandert. Daarom pleit IVN Natuureducatie voor de hoognodige vergroening, want groen houdt niet alleen water vast, maar zorgt ook voor verkoeling.

Deskundigen verwachten dat de extremen in ons klimaat steeds groter worden. Dit betekent dat we steeds vaker lange periodes van droogte krijgen, afgewisseld met extreme hoeveelheden regen in korte tijd. Lokaal viel een jaar geleden in Limburg tot 180 mm regen, waardoor de beken buiten hun oevers traden en dorpen en steden met ongekende snelheid onder water liepen.

De tijd om te evacueren was te kort en de schade was niet te voorzien. Gelukkig hebben de beken en rivieren met verruimingsprojecten de ruimte gekregen, maar daarmee is het probleem niet opgelost: de omgeving van de rivieren en beken is zo erg versteend dat de belasting van het waterstelsel veel te groot is.

Bedrijventerreinen, steden, infrastructuur maar ook onze eigen tuinen zijn versteend. In grote steden zoals Amsterdam is 74 procent van de buurten versteend. Bedrijventerreinen waar geen boom te vinden is, komen meer voor dan groene bedrijventerreinen. Het aantal bomen langs wegen en waterwegen neemt af en tuinen worden steeds vaker ingericht met steen in plaats van groen. En daar waar geen stenen liggen, gebruiken we de bodem dusdanig intensief dat de kwaliteit afneemt. Door lange droge periodes neemt modder de hardheid van gesteente aan en dringt het water er amper meer doorheen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.