Ads Top

Een beter beeld van onze kust

Kustonderzoekers Math van Soest en Timothy Price hebben op diverse plekken langs de Zuid- en Noord-Hollandse kust speciale palen neergezet met een houder voor een smartphone. De palen zijn naar zee toe gericht. Passanten scannen eerst een QR-code, plaatsen de telefoon in de houder, nemen vervolgens een foto en de telefoon verzendt deze naar de onderzoekers. Daar wordt uw foto automatisch verwerkt om de ligging van de actuele waterlijn te bepalen.

De ligging van de waterlijn geeft aan hoe breed of hoe smal een strand is.

Als er maar genoeg mensen meedoen met dit citizen science project ontstaat zo een gedetailleerd beeld van de veranderingen van de waterlijn door de tijd heen. Uw privacy is gewaarborgd want behalve de foto zelf wordt er niets verstuurd.

De palen van de Utrechtse onderzoekers staan op Texel (vanaf de dijktrap naar het Ceres Strand, met uitzicht op de Prins Hendrikzanddijk), aan de zuidkant van Egmond-aan-Zee (bij de fietsenstalling aan de Dr. Helleboulevard), bij Petten (Panoramaduin, aan de noordzijde van de Hondsbossche duinen) en tussen Noordwijk en Zandvoort (in strandreservaat Noordvoort, bij het uitkijkpunt met de theaterzit).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.