Ads Top

Hinder voor scheepvaart door lage waterstanden

De waterstand van de Rijn, de Maas en de IJssel is op dit moment lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee, voor onder andere landbouw- en natuurbeheerders.

Ook scheepvaart ondervindt hinder. Als de rivieren minder diep zijn, kan een binnenvaartschip namelijk minder lading meenemen.

Door de droogte wordt het in steeds meer gebieden moeilijker om waterpeilen op het gewenste niveau te houden. Dat kan leiden tot verminderde vaardieptes voor schepen. De waterschappen en Rijkswaterstaat nemen extra maatregelen om water vast te houden, water te besparen en waar mogelijk de aanvoer te vergroten.

Het waterpeil in de gestuwde delen van de Maas en de Nederrijn kunnen kan worden beinvloed met onze stuwen, sluizen en pompgemalen. De waterstand in de IJssel wordt mede bepaald door de stuw bij Driel. Zonder deze stuw zou de IJssel bij een lage wateraanvoer vanuit Duitsland onbevaarbaar zijn.

De waterstand in de Rijn en de Waal is niet te beïnvloeden. Deze rivieren hebben namelijk een vrije afstroom naar zee. Dat betekent dat het water geen stuwen of sluizen tegenkomt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.