Ads Top

Plan van Aanpak Realisatie Dijkversterking Hansweert vastgesteld

Het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen heeft het Plan van Aan-pak voor de realisatiefase van het project Dijkversterking Hansweert vastgesteld.

Het project dijkversterking Hansweert is een complex project. De veiligheidsnorm voor dit dijktraject is erg hoog. De reden hiervoor is dat de kern Hansweert erg laag gelegen is, waardoor bij een dijkdoorbraak er in korte tijd meters water in de polder staat.

Bovendien is tijdige evacuatie van de inwoners van Hansweert niet mogelijk. Daarnaast is het verschil tussen de huidige sterkte en hoogte van de dijk, en de wettelijk voorgeschreven norm erg groot. Dit vraagt niet alleen om een kruinverhoging, maar ook om een flinke versterking van de binnenberm en de bekleding. Dit neemt veel ruimte in beslag. Ook de infrastructuur moet hierop aangepast worden.

Het projectgebied is met een lengte van 5,2 kilometer erg uitgestrekt en bovendien gevarieerd. Er wordt begonnen ter hoogte van het sluizencomplex en de kern Hansweert. Dit vraagt om een andere manier van dijkversterking dan in het buitengebied en leidt daarmee tot hogere kosten. Omdat er ter hoogte van de kern Hansweert zowel sprake is van binnendijkse, als buitendijkse bebouwing moet er hier met damwandconstructies gewerkt worden. Het ontwerp voor inpassing van de nieuwe waterkering heeft in een actief proces in samenspraak met bewoners en andere belanghebbenden zoals de gemeenten Reimerswaal en Kapelle plaatsgevonden. Ook bevinden zich in het projectgebied veel kabels en leidingen, die verlegd moeten worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.