Ads Top

Waterschappen na IPCC-rapport: ‘Investeren in weerbaarheid nodig’


Op maandag 28 februari heeft het IPCC, het klimaatpanel van de VN, een nieuw rapport gepresenteerd over de effecten van klimaatverandering en de mogelijkheden voor aanpassingen. Het rapport laat zien dat klimaatverandering zeer ingrijpende gevolgen heeft en dat er een grens zit aan de mate waarin we die verandering met aanpassingen kunnen opvangen.

Het IPCC-rapport maakt duidelijk dat de zwaarste klappen door klimaatverandering vallen in de armste regio’s van de wereld.

De waterschappen vinden het belangrijk om hun kennis en expertise over regionaal waterbeheer in te zetten om mensen wereldwijd te helpen aan veilig, schoon en voldoende water. Daarom hebben de waterschappen samen met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Buitenlandse Zaken het internationale programma de Blue Deal opgezet.

De waterschappen ondervinden ook in Nederland de gevolgen van klimaatverandering en roepen op om de leidende rol van water en bodem voor ruimtelijke plannen snel te verankeren en aan de slag te gaan met een landelijke maatlat voor klimaatbestendig bouwen.

De waterschappen pleiten ervoor om waterbeheerders vanaf het allereerste begin bij ruimtelijke keuzes te betrekken. Ondanks dat er aan de voorkant dus kan worden gewerkt aan preventie benadrukken de waterschappen wel dat risico’s en schade door weersextremen niet altijd te voorkomen zijn en dat de grenzen van de maakbaarheid zijn bereikt. Daarom zien de waterschappen het vergroten van het bewustzijn onder inwoners rond hoogwater, wateroverlast en droogteproblemen als een belangrijk actiepunt.

Waterschappen besteden jaarlijks 3,2 miljard euro aan waterveiligheid, schoon en voldoende water en dat bedrag zal de komende jaren verder oplopen. Investeringen in de weerbaarheid van Nederland zullen echter niet alleen bij de waterschappen vandaan moeten komen.

Daarnaast moet worden voorkomen dat de klimaat- en wateropgaven verder toenemen. Hiervoor is het nodig om onverminderd in te zetten op verduurzaming.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.