Ads Top

NWO-KIC subsidie naar UT-onderzoek naar watergebruik tijdens droogte

De afgelopen jaren heeft Nederland te maken gehad met verschillende droogtes met enorme economische kosten. De Universiteit Twente leidt een consortium van 17 (publieke en private) partners en stakeholders dat een geïntegreerd monitoring- en modelleringssysteem gaat ontwikkelen om het gedrag van bodem en vegetatie tijdens langdurige droogte te doorgronden.

Het consortium ontvangt een KIC-subsidie van NWO van 1,5 miljoen euro om grensverleggende oplossingen te vinden die de schade van droogte beperken.

De huidige operationele modellen gebruiken een concept dat de werkelijke verdamping van water afleidt. Deze modellen gebruiken goed bewaterd gras als referentie.

Het project zal actief samenwerken met partners - bestaande uit boeren, waterbeheerders en andere besluitvormers - om praktische use-cases te ontwikkelen voor dagelijkse droogtemonitoring en -voorspelling, en zo klimaatrobuuste productiesystemen en waterbeheer te ondersteunen. Naast de partners bestaat het consortium uit vier (toegepaste) universiteiten (Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft en Wageningen Universiteit, HAS Hogeschool) en vier co-financiers (Deltares, Wageningen Environmental Research, Planet en HKV).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.