Ads Top

Limburg actualiseert beleidslijn bever

De bever is weer helemaal terug in het Limburgse landschap. Het dier vervult een belangrijke rol in de natuur omdat het verdroging tegengaat en het de biodiversiteit vergroot. Tegelijkertijd kan de aanwezigheid van de bever ook schade en overlast veroorzaken.

Daarom heeft de Provincie Limburg de beleidslijn bever geactualiseerd.

De bever is met een populatie van ongeveer 1100-1200 dieren begin 2021 weer aanwezig in alle geschikte wateren in Limburg. De bever is een strikt beschermde soort van de Europese Habitatrichtlijn. Door dammenbouw veranderen bevers het waterpeil; er ontstaan bevermeertjes en de stroomsnelheid voor de dam neemt af. Hierdoor veranderen de omstandigheden, wat andere soorten aantrekt en de biodiversiteit doet toenemen.

In de drie droge jaren van 2018 tot en met 2020 hebben beverdammen ervoor gezorgd dat water langer werd vastgehouden, met name in de watergangen in Noord- en Midden-Limburg. Hierdoor behield een aantal vis- en libellensoorten hun leefgebied en hadden omringende landbouwgebieden minder last van opgedroogde watersystemen.

De Provincie wil de schadegestuurde aanpak verbeteren en de administratieve lasten en kosten bij de uitvoering helpen verminderen. Uiteraard binnen de wettelijke mogelijkheden die er zijn en met de bescherming van de Limburgse beverpopulatie als belangrijke randvoorwaarde. De provincie gaat ook na of enkele Limburgse locaties in aanmerking kunnen komen als lokale nulstandgebieden. Bijvoorbeeld bij infrastructuur zoals dijken, wegen of spoorrails. Populatiebeheer, de omvang van de beverpopulatie in zijn algemeenheid beperken, is geen reële mogelijkheid voor de strikt beschermde bever.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.