Ads Top

Extra waterberging in De Onlanden

Waterschap Noorderzijlvest wil extra waterberging realiseren in De Onlanden met het doel wateroverlast in de regio zoveel mogelijk voorkomen en inspelen op toekomstige klimaatscenario’s.

Om dit ruimtelijk mogelijk te maken heeft het waterschap provincie Drenthe gevraagd een projectprocedure te doorlopen en een procedure voor een milieueffectrapportage. Gedeputeerde Staten hebben hiermee ingestemd en starten een projectbesluit onder de nieuwe Omgevingswet.

De Onlanden is een natuurgebied waar bij heftige neerslag, ook water opgevangen wordt. De afgelopen weken is een voorbeeld hiervan. Toen viel er heel veel regen en is de waterberging ingezet om wateroverlast voor de regio te beperken. Klimaatscenario’s voorspellen steeds vaker hevige en langdurige regenval.

Daarom is meer ruimte voor water nodig. Er kan nu 7,5 miljoen kuub water in De Onlanden opgevangen worden. De plannen voor de extra waterberging biedt nog eens ruimte aan 5,2 miljoen kuub water. Hierdoor kan er bij extreme situaties tijdelijk (een aantal dagen) meer water opgevangen worden, voordat het naar zee wordt afgevoerd. Daarbij zijn de meest kwetsbare gebieden als laatste aan de beurt om extra water op te vangen. In 2025 moet het gebied klaar zijn om extra water te bergen.

Foto Sandervdwerf

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.