Ads Top

Renovatie gemaal Tweede Blok gereed

Het gemaal Tweede Blok in Waddinxveen is gerenoveerd. Zo zijn onder andere de motoren en de behuizing van het gemaal vervangen. Naast het gemaal is een vispassage gemaakt, zodat vissen het gemaal veilig kunnen passeren.

Het gemaal Tweede Blok is gebouwd in 1969 en is een belangrijk gemaal in de Zuidplaspolder. Het gemaal doet zijn werk met behulp van twee vijzels, een soort enorme kurktrekkers, die het water letterlijk omhoog draaien naar hoger gelegen sloten. Zo kan er per minuut meer dan duizend badkuipen (180 m3) aan water door dit gemaal stromen. Uiteindelijk komt het water via gemaal Abraham Kroes in de Hollandsche IJssel.

De renovatie is in fases uitgevoerd. Daardoor bleef er altijd één vijzel in bedrijf, terwijl de andere vijzel gerenoveerd werd. We hebben met tijdelijke pompen voor voldoende waterafvoer gezorgd. Daarnaast is het met ons systeem van stuwen en gemalen in de Zuidplaspolder mogelijk om het water om te leiden in geval van hevige regenval. Zo hebben we het onderhoudswerk en de omgeving veilig gehouden. De schakelkasten, de motoren en de behuizing zijn vervangen. De vijzels en maalbakken zijn gerenoveerd en weer teruggeplaatst.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.