Ads Top

Snelle oplossing vissterfte bij gemaal IJmuiden

Gemaal IJmuiden is sinds enkele maanden in het nieuws vanwege de dodelijke werking ervan voor naar schatting zo’n 10.000 trekkende palingen per jaar. Een technische oplossing om het gemaal voor migrerende vissen als paling veiliger te maken is er voorlopig niet.

De stichting DUPAN, waarin de beroepssector voor paling is vertegenwoordigd, heeft een goed werkende, tijdelijke oplossing die bewezen werkt: Paling Over De Dijk (PODD). Beroepsvissers zetten het water voor het gemaal af, vangen vrijwel alle palingen op en laten die voorbij het gemaal weer vrij. Dit jaar, in het trekseizoen van de palingen, kan deze oplossing al uitvoerbaar zijn.

De commotie over het gemaal ontstond, toen bleek dat RWS een kapotte pomp gaat vervangen door hetzelfde, voor palingen schadelijke type. Een aantal natuurorganisaties stond direct op hun achterste benen. Alex Koelewijn, voorzitter van DUPAN kijkt er genuanceerd naar: “Veiligheid gaat voor alles. Als zo’n pomp stuk is, dan kun je niet te lang wachten met het vervangen. Vervanging is nu gewoon nodig en uiteraard vinden wij het jammer dat er nog geen visvriendelijk alternatief voor handen is. Maar met ons project Paling Over De Dijk als tijdelijke maatregel kan veel van de schade voor de palingstand worden voorkomen”.

In 2022 werden, bijvoorbeeld, in de Rijn bij Maurik zo’n 10.000 migrerende palingen door middel van PODD onbeschadigd voorbij het stuwcomplex geholpen. De totale sterfte op die plek werd daarmee teruggebracht tot ruim onder de 5%. Ook op andere plekken in Nederland werd het project succesvol uitgevoerd. Daarmee is Paling Over De Dijk bewezen effectief als tijdelijke maatregel op belangrijke migratieroutes.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.