Ads Top

Provincie brengt gevolgen door dijkdoorbraken beter in beeld

De provincie Noord Brabant en adviesbureau HKV ondertekenden op dinsdag 20 juni een overeenkomst voor het project Actualisatie Overstromingsscenario’s. De provincie geeft hiermee, in samenwerking met waterschap Aa en Maas en waterschap Brabantse Delta, opdracht aan HKV om de overstromingsmodellen te actualiseren.

Een overstromingsscenario laat zien hoe een overstroming, bijvoorbeeld door een dijkdoorbraak, op een bepaalde plaats op een bepaalde manier verloopt. Het geeft informatie over aspecten als waterdiepte, stroomsnelheid en omvang van de overstroming in een bepaalde situatie. De huidige overstromingsscenario’s van de provincie zijn verouderd. Om deze scenario’s te vernieuwen zetten de partijen in op een nieuw model. Henk Meerman, senior beleidsadviseur waterveiligheid provincie Noord-Brabant: “We zijn blij dat we nu, na een uitgebreide voorbereidingsfase, met adviesbureau HKV kunnen starten met de realisatie van een actueel model.”

Overstromingsscenario's helpen bij het maken van calamiteitenplannen, het nemen van besluiten in crisissituaties, het ontwerpen van ruimtelijke plannen langs rivieren en het verstrekken van informatie aan inwoners. De actualisatie van de Brabantse overstromingsscenario’s door HKV vindt plaats in drie deelprocessen: basisgegevens verzamelen, schematisaties opbouwen en scenario’s opstellen en uitvoeren. Vanwege de grootte van het gebied langs de Maas is het project verdeeld in deelgebieden. HKV start met het grootste deelgebied, waarna op basis van resultaten en evaluatie twee overige deelgebieden aan de beurt zijn. De oplevering van het model is in oktober 2024.

Het nieuw te ontwikkelen model richt zich vanwege de omvang en complexiteit in eerste instantie op dijkdoorbraken langs de Maas in Noord-Brabant. De vervolgstap is dat ook de regionale dijken, die ons land beschermen tegen binnenwater uit de vele meren, kleine rivieren en kanalen, meegenomen worden. Hiermee wordt verdere invulling gegeven aan de taak van de provincies om zorg te dragen voor actuele overstromingsgevaar- en overstromingsrisicokaarten (verplichting vanuit de Europese Richtlijn Overstromingsrisico's (ROR).

De provincie en waterschappen Aa en Maas en Brabantse Delta trekken en financieren als beheerders van de primaire keringen (dijken) gezamenlijk het project. Ook waterschappen de Dommel en Rivierenland en Rijkswaterstaat zijn ondersteunend betrokken bij het project voor gegevensvoorziening en advies.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.