Ads Top

Renovatie gemaal Fanerpolder afgerond

Donderdag 1 juni is de renovatie van gemaal Fanerpolder bij Briltil officieel afgerond. Het officiƫle eindsignaal gaven DB-lid Herman Beerda van het waterschap en wethouder BƩ Schollema van de gemeente Westerkwartier. Zij benadrukten in hun toespraken het belang van dit werk voor het waterbeheer en de inwoners van het gebied. Beiden spraken ook hun dank en waardering uit, zowel voor de betrokkenheid van de bewoners aan de Hoendiep Westzijde als voor alle mensen die het werk hebben uitgevoerd.

Bij de renovatie heeft gemaal Fanerpolder twee nieuwe pompen gekregen. Daarmee kan het gemaal nu in totaal 46 m3 per minuut uit de Fanerpolder naar het Hoendiep pompen. Zo kan het gemaal bij zware regenbuien het water goed afvoeren. En met twee pompen is bij een storing altijd een reservepomp beschikbaar. De nieuwe pompen zijn visvriendelijk en energiezuinig. Het watersysteem in de Fanerpolder is in 2021 al klimaatklaar aangelegd. Met de nieuwe pompen is nu ook het gemaal klaar voor de gevolgen van klimaatverandering.
 
Het gebouw van het gemaal is een monument. Het is gebouwd in 1926 in de stijl van de Amsterdamse school. Het gebouw is heel smal. De twee pompen zijn daarom onder de grond aangelegd. Zowel de buitenkant van het gemaal als de omgeving is opgeknapt. Oude details zijn teruggebracht in het gemaal en in het nieuwe smeedijzeren hekwerk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.