Ads Top

Aanhoudende droogte maar nog voldoende water

Sinds half mei 2023 is in Nederland geen neerslag meer gevallen. Het neerslagtekort is daarom opgelopen tot ruim boven het gemiddelde. Ook voor de komende week wordt geen neerslag verwacht en blijven de temperaturen hoog. Het neerslagtekort zal dus nog verder oplopen.

Vanaf 19 juni 2023 wordt buiige neerslag verwacht. Die kan mogelijk wat verlichting brengen, maar heel veel zal dat niet zijn.

Op dit moment is de wateraanvoer van de Rijn en de Maas minder dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. Op 14 juni 2023 is de aanvoer van de Rijn bij Lobith 1350 m3/s. En de Maasafvoer, die we meten bij ons meetpunt in Sint Pieter, is 54 m3/s op 14 juni 2023.

De komende dagen zullen deze afvoeren nog wat verder afnemen. Nog steeds kunnen we met de hoeveelheid water in deze rivieren, maar ook in de andere rivieren en wateren van ons hoofdwatersysteem, aan de watervraag te voldoen. Waterschappen nemen waar mogelijk extra water in en voeren dat door naar hun watergangen. Lokaal worden hiervoor soms tijdelijke pompinstallaties neergezet.

Rijkswaterstaat streeft in het IJsselmeergebied naar een waterpeil van 12,5 cm onder NAP. Dat is 7,5 cm hoger dan het normale zomerpeil. Hiermee creëren we een buffer voor nóg drogere tijden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.