Ads Top

Themajaar 600 jaar Elisabethsvloed officieel van start


Het themajaar '600 jaar Elisabethsvloed' is officieel van start gegaan met De Grote Feestelijke Reddingsdag van de Redders van Dordt. Leerlingen uit groep 6 gingen met zelfgebouwde vlotten de rivier het Wantij op om evacués in veiligheid te brengen.

Dit jaar is het 600 jaar geleden dat de Sint Elisabethsvloed het zuidwesten van Nederland overspoelde. Met desastreuze gevolgen. Duizenden mensen verdronken of werden dakloos en hele dorpen verdwenen onder water. Eén van de ergste gebeurtenissen uit onze Vaderlandse geschiedenis was een feit.

Ruim 70 partners uit de gehele regio, van Slot Loevestein tot zee en van Rotterdam tot Noordwest Brabant, hebben een programma opgesteld met ruim 100 evenementen. Er is een grote variatie van concerten, tentoonstellingen, congressen, lezingen, films, wandel- en fietstochten, educatieve programma's, designateliers, kunstwerken en tijdmachines.

Het themajaar (oorspronkelijk voorzien voor heel 2021) is vanwege de corona beperkingen doorgeschoven naar juli 2021 en loopt door tot en met september 2022.

De Sint Elisabethsvloed is niet alleen interessant voor historici. In 2021 zijn we nog steeds kwetsbaar als het water stijgt. Door klimaatverandering wordt de kans op een nieuwe overstroming reëler. En niet alleen in Nederland. De stijging van de zeespiegel wordt wereldwijd gevreesd.

Ook vieren we natuur die door de vloed is ontstaan, met als hoogtepunt de Biesbosch: het grootste zoetwatergetijdegebied van Europa. (Biesbosch en Haringvliet zijn samen uitgeroepen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: NLDelta.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.