Irrigatie speelt een grote rol in wereldwijde verzilting van zoet water
Een groot deel van de wereldwijde voedselproductie is afhankelijk van irrigatie. Als irrigatiewater binnen stroomgebieden te zout wordt, groeien gewassen die gevoelig zijn voor zout (bijvoorbeeld aardappelen, tomaten en fruitbomen) minder goed.
Tot overmaat van ramp lijkt irrigatie een van de belangrijkste oorzaken te zijn van de verzilting van stroomgebieden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder leiding van Josefin Thorslund, postdoc onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in Nature Communications. I
Door strooizout, mijnbouw en erosie van gesteenten kan zout in rivieren terechtkomen; dit zijn belangrijke factoren die water doen verzilten.In de Mississippi, bijvoorbeeld, zagen de studenten bijna al die factoren bij elkaar: het is een grote regio met veel mensen, en dus veel irrigatie en gebruik van strooizout. Maar zelfs als de factoren zich zo opstapelen en het effect sterker wordt, blijkt uit de resultaten alsnog dat irrigatie de belangrijkste oorzaak van verzilting is.
Geen opmerkingen: