Ads Top

Streepjescode visualiseert gevolgen zeespiegelstijging


Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Deltares hebben een nieuwe methode ontwikkeld die de gevolgen van zeespiegelstijging en aanpassingsstrategieën op de ecologie van kustgebieden kan visualiseren. Gevolgen van maatregelen, zoals het afsluiten van het Waddengebied van de Noordzee, zijn door middel van deze methode gevisualiseerd. Maar ook op internationale schaal is deze aanpak inzetbaar.

De effecten op de ecologie worden vaak nog niet meegenomen in studies die zeespiegelstijging en eventuele maatregelen bestuderen. Daarom is een methode ontwikkeld om deze effecten op een ruimtelijke manier te visualiseren.

De visualisatie bestaat uit een soort streepjescode, vergelijkbaar met de eerder verschenen warming stripes ontwikkeld door klimatoloog Ed Hawkins. Een van de scenario’s die werd gevisualiseerd is het aanleggen van een barrière tussen de Waddenzee en de Noordzee.

In de afbeelding is te zien dat tot en met 2050 een grote variëteit in het Waddengebied te zien is. Na het afsluiten van de Waddenzee neemt deze variëteit echter gauw af, waardoor het Waddengebied zoals wij het nu kennen zal verdwijnen. Ook in het scenario met een open Waddenzee en de Friese dijken doorgebroken zijn er grote veranderingen in de verspreiding van de leefgebieden te zien als we niets doen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.