Ads Top

Goed beeld van bodemdaling bij inwoners, agrariërs en ondernemers


Het onlangs verschenen rapport Beelden van Bodemdaling geeft inzicht in het handelingsperspectief over het thema bodemdaling in het Groene Hart bij inwoners (huizenbezitters en particuliere huurders), agrariërs, ondernemers, overheden en terrein beherende organisaties.

Het rapport is tot stand gekomen binnen de Regio Deal bodemdaling Groene Hart, waarin overheden, kennisinstellingen, agrarische sector, bewoners en bedrijfsleven samenwerken aan een aanpak voor het omgaan met bodemdaling.

Veel mensen uit de verschillende doelgroepen zijn al bekend en bezig met bodemdaling. Ongeveer een derde van de inwoners, agrariërs en ondernemers geeft aan dat bodemdaling invloed heeft op hun dagelijks leven. Maar liefst meer dan 50 procent van de inwoners geeft aan dat ze verzakkingen van de tuin ervaren.

We kunnen meer aan bodemdaling doen wat we denken. We schatten onze eigen invloed op bodemdaling lager in dan daadwerkelijk het geval is. In de wetenschap wordt er vanuit gegaan dat we voor 90 procent wat aan bodemdaling kunnen doen en dat 10 procent zich buiten onze invloed bevindt. Vrijwel alle doelgroepen schatten dit (veel) te laag in.

Alle doelgroepen voelen zich verantwoordelijkheid voor de aanpak, maar in de eerste plaats wordt deze belegd bij álle overheidsorganisaties die betrokken zijn bij bodemdaling. Zo vindt meer dan 80 procent van alle ondervraagden dat waterschappen, gemeenten, provincies en het Rijk verantwoordelijk zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.