Ads Top

Sportvissers komen in actie bij slechte waterkwaliteit

Vissen redden die dreigen te stikken wegens zuurstoftekort. De vrijwilligers van Sportvisserij Oost-Nederland komen hiervoor in actie, vaak in tijden van droogte. Dan worden er regelmatig vissen door Sportvisserij Oost-Nederland, in samenwerking met de gemeente en ons waterschap, overgezet naar andere wateren.

Een plotselinge hoosbui met veel regenwater, met name na een warme en droge periode, kan de situatie plots veranderen. Het vele regenwater neemt veel voedingsstoffen en vuil mee dat is opgehoopt op verharding. Daardoor kan het water in vijvers, sloten en beken voedselrijk en troebel worden, met een slecht leefklimaat tot gevolg.

Een andere oorzaak is een overstort in een rioolstelsel waarmee bij grotere buien regenwater en verdund rioolwater op het oppervlaktewater wordt geloosd) (noodvoorziening in een rioolstelsel waarmee bij grotere buien regenwater en verdund rioolwater op het oppervlaktewater wordt geloosd) van de riolering. Door een hoosbui valt er zoveel regen dat de riolering het niet aan kan. Dan stroomt deze over, waardoor rioolwater in het water van vijvers, sloten en beken terecht komt. Dit kan zuurstofgebrek  in het water veroorzaken.

In de vijver het 'Oude Zwembad' in Vriezenveen Zuid trad vanwege een laag zuurstofgehalte in het water afgelopen weekeind opnieuw vissterfte op. Enkele weken geleden zijn in samenwerking met Sportvisserij Oost-Nederland de meeste vissen er al uit gevangen, om massale vissterfte te voorkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.