Ads Top

Vizierschuif Zuid van stuwcomplex Hagestein vervangen

De renovatie van de stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek omvat de vervanging van 6 vizierschuiven. In Amerongen zijn beide schuiven als eerste vervangen. Daarna volgde de vizierschuif van Driel Noord en afgelopen voorjaar was de zuidelijke vizierschuif in Hagestein aan de beurt. De vizierschuiven van Driel Zuid en Hagestein Noord staan nog op de rol.

Tijdelijk keermiddel vizierschuif Hagestein
Voor de vervanging is in Hagestein een tijdelijk keermiddel aan de binnenzijde van vizierschuif Zuid geplaatst. De waterkerende functie van de stuw blijft hiermee tijdens de vervangingsoperatie bestaan. Omdat de maten van alle stuwen exact gelijk zijn, wordt het tijdelijk keermiddel bij alle 6 de vervangingsoperaties ingezet.

De rivier is een levend organisme. De wateraanvoer wisselt voortdurend en de waterstanden moeten dan ook continu worden geregeld. In eerste instantie gebeurt dat met de 2e vizierschuif in het stuwcomplex, die nog gewoon in gebruik is. Bij nog meer wateraanvoer kunnen schotten uit het tijdelijke keermiddel worden gehaald. Door het verwijderen van de schotten is de doorlaatbaarheid van de vizierschuif ook tijdens het vervangingsproces geborgd en voeren we het hoge water vlot af naar zee.

Tijdens het vervangen van de zuidelijke vizierschuif in Hagestein werd de waterstand geregeld met het openen van de 2e reguliere vizierschuif. Vanwege het stromende water dat daardoor bij Stuw Hagestein ontstond, heeft de aannemer de werkzaamheden tijdelijk vertraagd. Toen de wateraanvoer voldoende was afgenomen, is de reguliere vizierschuif van de stuw weer gesloten en zijn de vervangingswerkzaamheden van de vizierschuif hervat. Ook bij een grote renovatie wordt meebewogen met de natuur.

Het vervangen van de vizierschuiven is 1 van de onderdelen van het project Renovatie Stuwensemble Nederrijn en Lek. Verder worden de ondersteuningsbogen van de stuwen geschilderd, zijn de sluizen gerenoveerd, moet de lokale bediening van de complexen verhuizen naar de nieuwe bediencentrale in Amerongen, vanwege de centrale bediening en worden de oude bediengebouwen in Amerongen en Hagestein afgebroken. De status van deze acties zie je in bijgaande infographic.

'Er lopen tijdens renovatiewerkzaamheden heel wat mensen rond, in en om de sluis, vertelt Berentsen. 'Projectleiders, engineers, monteurs, (chef-)monteurs, werktuigbouwkundigen en uitvoerders van meerdere partijen. Dat vind ik zo mooi aan dit werk: dat je met zo veel verschillende mensen en partijen samenwerkt. Met een gemeenschappelijk doel: een uitstekend werkend product opleveren dat een essentiële schakel is in de Nederlandse waterhuishouding en drinkwatervoorziening. Zeker met droge periodes zijn dat soort thema’s weer actueel. Het maakt me trots dat ik bijdraag aan de verbetering hiervan.'

De ombouw van de sluis bij Driel verliep volgens Berentsen volgens het boekje. 'Doordat we dit traject in de sluizen van Amerongen en Hagestein al hadden gedaan, waren we al meer vertrouwd met de installaties en de software. Daardoor waren er minder onvoorziene situaties en was er zelfs tijd over voor het vervangen van peilschalen en stopstrepen. Dat zijn de palen waar de NAP-waarden op staan. Dat was niet gepland om uit te voeren tijdens de stremming en tijdens de test van de sluisdeuren kan het niet. En nu was daar mooi tijd voor.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.