Ads Top

Maatregelen vanwege lage waterafvoer Maas

Het stroomgebied van de Maas kampt met een lage waterafvoer. Rijkswaterstaat heeft daarom maatregelen genomen, zodat de waterstanden in de Maas en in de Limburgse en Brabantse kanalen op peil kunnen blijven.

Eén van de maatregelen is het beperkt schutten, waardoor de scheepvaart te maken krijgt met langere wachttijden bij sluizen. Beperkt schutten betekent dat sluizen minder vaak schepen laten passeren. Daardoor ontstaat minder waterverlies en dat is in deze situatie met lage waterafvoer nodig om het waterpeil op niveau te houden.

De Maas is een ‘regenrivier’ en dus afhankelijk van neerslag. Door te weinig neerslag in haar stroomgebieden in Frankrijk en België is er momenteel een lagere waterafvoer. De komende 2 weken wordt er ook zeer weinig neerslag verwacht.

Bij het schutten van schepen in sluizen gaat water verloren. Om dat te verminderen, geldt er een beperkt schutregime. De maximale wachttijd voor de scheepvaart aan een sluis kan daardoor oplopen tot 4 uur.

Bij sluizen die zijn uitgerust met pompgemalen worden de gemalen ingezet om het water dat bij het schutten verloren gaat weer terug te pompen en opnieuw te kunnen gebruiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.