Ads Top

Grondwateronttrekking Drentsche Aa in 2020

Waterschap Hunze en Aa’s gaat in 2020 consequenter handhaven op de formele regels voor het beregenen vanuit grondwater in het Drentsche Aa-gebied. Ook brengt het waterschap de regelgeving opnieuw bestuurlijk aan de orde.

Beregenen uit grondwater in het Drentsche Aa-gebied is alleen toegestaan voor de teelt van hoogsalderende gewassen. Het beregenen vanuit oppervlaktewater is in de praktijk geen optie. In de periode dat er een beregeningsbehoefte is, is er te weinig water in het bekensysteem van de Drentsche Aa.

Voor de teeltplannen van 2020 moeten agrariërs in het Drentsche Aa-gebied rekening houden met deze beperkingen.

In het verleden is niet consequent gehandhaafd op de formele regels rond beregenen vanuit grondwater voor het Drentsche Aa-gebied. Het waterschap had op het gebied van handhaving andere prioriteiten. In 2019 startte het waterschap middenin het droogteseizoen op een minder gelukkig moment met handhaving van de regels. Vanaf 2020 controleert het waterschap vanaf de start van het seizoen op naleving van de formele regels. Door dit nu aan te kondigen heeft eenieder voldoende tijd om hier rekening mee te houden.

Het beleid op grondwateronttrekking komt in 2020 bestuurlijk aan de orde. Het is één van de onderwerpen in het nieuwe beheerprogramma van het waterschap dat eens in de zes jaar wordt vastgesteld. De (toekomstige) ontwikkelingen in het Drentsche Aa-gebied komen volop aan de orde tijdens een bijeenkomst op 17 oktober in café-restaurant Hofsteenge, Hoofdstraat 23 Rolde. De inloop van deze bijeenkomst is vanaf 17.00 uur.

Op 20 november om 17.00 uur wordt in het waterschapshuis van Veendam voorlichting over grondwateronttrekking in het Drentsche Aa-gebied gegeven aan ons algemeen bestuur. Dan zal ook het vervolgtraject aan bod komen. Belangstellenden zijn welkom om deze voorlichting bij te wonen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.