Ads Top

Nieuwe inrichting voor Nieuwe Drostendiep

Samen met provincie Drenthe en de Initiatiefgroep Drostendiep voert Waterschap Vechtstromen met de natuurorganisaties werkzaamheden uit in het beekdal Drostendiep. De maatregelen moeten droogte tegengaan en zorgen voor opvang van water bij stortbuien en hoogwater. Hiermee beperkt men de gevolgen van klimaatverandering in het beekdal voor landbouw en natuur.

Een goede waterhuishouding is onmisbaar voor landbouwbedrijven en voor natuur. Doordat het klimaat verandert, kan in een korte periode veel neerslag vallen. Dit zorgt voor overlast voor de landbouw terwijl het in de natuurgebieden nu te droog is. Een verbeterde waterinrichting in het stroomgebied Drostendiep versterkt de landbouw en de natuur in de regio. Het waterschap heeft de taak om maatregelen te treffen voor schoon water. Hiervoor is een brede en 5 km lange zone nodig langs het Drostendiep. Daarnaast is het beekdal belangrijk voor piekberging (veilig water) en dat er voldoende water is voor de landbouw en natuur. Ook komt er ruimte voor vissen en ander waterleven. Via POP3 krijgt het waterschap subsidie van de provincie Drenthe en de Europese Unie.

Vanuit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid en het waterschap is er extra subsidie beschikbaar voor agrariërs om maatregelen te nemen op hun eigen grond. Dit kan zijn het aanleggen van drainage, verbeteren van de bodemstructuur of de aanpak van erfafspoeling door wasplaatsen aan te leggen. Deze klimaatbestendige maatregelen zijn goed voor de waterkwaliteit en om water vast te houden of juist te ontwateren.

In 2018 hebben agrariërs in het gebied knelpunten op het gebied van landbouw en water aangepakt. Zo zijn kleinere waterlopen en duikers opgeschoond waarbij één duiker is vervangen. Knelpunten op het land bij individuele agrariërs hebben de eigenaren zelf opgelost. En knelpunten langs de N854 bij Oosterhesselen zijn door de provincie opgelost. Dit was in deelgebieden ten noorden van de Verlengde Hoogeveensche Vaart. In 2019 zal dit gebeuren ten zuiden van de Verlengde Hoogeveensche Vaart.

Momenteel worden er onderzoeken gedaan die na de zomer gereed zijn. De verwachting is dat de uitvoering begin 2020 start voor de deelgebieden Klenckerveld en Aalderstroom. In 2020 en 2021 volgen deelgebieden Huismaten en Broeklanden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.