Ads Top

Zenne-water in Brussel bevat meer hormoonachtige stoffen dan EU-richtlijn

Onderzoekers aan de VUB hebben vastgesteld dat er in de Zenne ter hoogte van de industriezone in Vilvoorde een erg hoge activiteit aan hormoonachtige stoffen zit. Bij labo-experimenten slaagden ze erin om met behulp van bacteriën bepaalde van deze stoffen terug af te breken.

De Zenne in Brussel bevat duizenden chemische stoffen, waaronder hormoonverstorende stoffen die de normale werking van ons hormonaal systeem kunnen beïnvloeden. Dit blijkt uit recente research van VUB-onderzoekers Dr. Tara Vandermarken, Prof. Dr. Marc Elskens, Dr. Kersten Van Langenhove en Dr. Natacha Brion van de VUB-onderzoeksgroep Analytische, Milieu- en Geochemie, die de aanwezigheid van deze stoffen in het water en het sediment van de Zenne hebben gemeten.

Vooral aan de industriezone van Vilvoorde is de hormoonachtige activiteit opvallend hoog. Daar vonden de onderzoekers oestrogeenachtige stoffen met een piekwaarde van 938 picogram steroïdhormoonequivalenten per liter. Dat is meer dan dubbel zo hoog als de EU-richtlijn inzake milieukwaliteitsnormen van 400 picogram per liter.  Bovendien waren de dioxinegehaltes in het sediment allemaal hoger dan het lage risiconiveau van het Amerikaanse Agentschap voor Milieubescherming. Eén waarde was zelfs zo hoog, dat ze een hoog risico voor zoogdieren zou kunnen inhouden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.