Ads Top

Nieuwe waterstanden vertragen project Dijkversterking Geertruidenberg-Amertak en inrichting Slikpolder

Waterschap Brabantse Delta heeft van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nieuwe rivierwaterstanden ontvangen. Deze standen hebben naar verwachting effect op de dijktrajecten van het waterschap, zoals het project Dijkversterking Geertruidenberg-Amertak. Het waterschap laat momenteel een QuickScan uitvoeren om de gevolgen van de nieuwe waterstanden op dit project inzichtelijk te maken. De uitkomsten van deze QuickScan zijn naar verwachting eind 2018 bekend. Duidelijk is dat de nieuwe waterstanden invloed hebben op de planning van zowel waterschap Brabantse Delta als de gemeente Geertruidenberg.

Het Ministerie levert eens per zes jaar de waterstanden (hydraulische databases) aan die gelden voor het werkgebied van waterschap Brabantse Delta. Aan de hand van deze standen kan het waterschap beoordelen of de dijken wel of niet voldoen aan veiligheidsnormen. Het waterschap heeft in augustus 2017 deze nieuwe gegevens voor haar werkgebied ontvangen. Na beoordeling door hydrologen van het waterschap bleek dit bestand onjuiste gegevens te bevatten. Het Ministerie heeft dit bestand daarom herzien waarna het waterschap afgelopen juni de definitieve waterstanden heeft ontvangen.

De verwachting is dat de nieuwe rivierwaterstanden invloed hebben op de dijken zoals bij project Dijkversterking Geertruidenberg-Amertak. Het waterschap laat momenteel een QuickScan uitvoeren om de gevolgen van de nieuwe waterstanden op dit project inzichtelijk te maken. De uitkomsten van deze QuickScan zijn naar verwachting eind 2018 bekend.

Bij het vaststellen van het voorkeursalternatief is zoveel mogelijk rekening gehouden met de nieuwe waterstanden. Dit is destijds afgestemd met de vertegenwoordiging van het Ministerie. Echter blijken de waterstanden die het waterschap in juni heeft ontvangentoch af te wijken van de verwachting. Dit kan zorgen voor een gewijzigde veiligheidsopgave. De resultaten van de QuickScan wijzen dit uit. De bevindingen hiervan worden in een zorgvuldig proces met alle betrokken partijen gedeeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.