Ads Top

Moerasgebied in het Hunzedal

Waterwinning, waterberging en natuur krijgen straks meer ruimte in het Hunzedal. De provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa’s, Waterbedrijf Groningen, Stichting Het Drentse Landschap en de gemeente Tynaarlo hebben de uitvoering van dit project, ook wel Tusschenwater genoemd, officieel ondertekend.
 
Uniek aan dit project is enerzijds het winnen van drinkwater en anderzijds de tijdelijke berging van zo’n 1,3 miljoen kubieke meter water bij extreme wateroverlast. Door de aanpassingen in het gebied ontstaat er een moerasgebied dat kansen biedt voor de natuur.

Verschillende waterwinputten worden verhoogd of verplaatst om de huidige winning van drinkwater voor de stad Groningen te kunnen garanderen. Om de beleving van het natuurgebied te verhogen zal De Dijk omgevormd worden tot een doorgaand fietspad en afgesloten worden voor auto’s. Ook komt hier een fietsbrug  over de beek. Over een aantal (tussen)kaden komen wandelpaden, zodat men kan genieten van de te ontwikkelen natuur.  Volgend voorjaar zal de eerste schop in de grond gaan. Uitgangspunt is dat de herinrichting van het gebied geen negatieve gevolgen zal hebben voor de waterwinning en de landbouw rond het gebied.

Het Tusschenwater-project is gelegen in het Hunzedal, ten zuiden van De Groeve en ten westen van Zuidlaarderveen en langs de N386 tussen Zuidlaren en De Groeve. Het is een 'kraal aan het parelsnoer' uit de Hunzevisie.  De totale oppervlakte van het gebied is circa 250 hectare.

Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa’s, Waterbedrijf Groningen, Stichting Het Drentse Landschap en de gemeente Tynaarlo.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.