Ads Top

Grondwaterfluctuaties als risico voor waarde woning

Bij het kopen van een huis of bedrijfspand inzicht krijgen in de staat van het pand door het gebruik van grondwaterstanden. Vanaf heden is dit mogelijk door het samenwerkingsverband tussen de Waterregisseurs en Topicus Analytics.

Ons klimaat verandert drastisch. We krijgen steeds vaker te maken met periodes van langdurige regen en droogte. Sterk en/of langdurig fluctuerende grondwaterstanden kunnen schadelijk zijn voor onder andere, de funderingen van gebouwen. Niet alleen gebouwen in oude delen van stedelijke gebieden lopen risico. Ook aan modernere gebouwen kan schade ontstaan als gevolg van sterk en/of langdurig fluctuerende grondwaterstanden. Vaak wordt gedacht dat alleen wateroverlast een probleem is, echter ook verdroging, als de grondwaterstand te laag is, kan schade aanrichten.

“Wie een huis of bedrijfspand wil kopen is geïnteresseerd naar de staat van het pand. Bij het bepalen van de waarde van het pand wordt rekening gehouden met verschillende factoren, maar de factor “onder de grond” wordt hierin meestal niet meegenomen”, aldus Daan Dijkhuizen, managing director van Topicus.Finance. Door de grondwaterfluctuaties mee te nemen in de waardebepaling van het huis kan toekomstige “schade” reeds in kaart gebracht worden.

Deze manier van waardebepaling voor een woning of bedrijfspand is relevant voor vele partijen, denk hierbij aan: Huizenkopers, die een afgewogen keuze kunnen maken aan de hand van prognoses. Verkopers, die aan de koper een rapport kan overleggen met de stand van zaken nu en de komende jaren, maar ook makelaars, taxateurs, portefeuillemanagers, risicomanagers van banken en verzekeraars.

'Een gebouw zonder fundering is niets waard', meent Doreen van 't Spijker van Waterregisseurs. 'Deze unieke samenwerking tussen Topicus en Waterregisseurs maakt eindelijk echt inzichtelijk hoe groot deze problematiek is. De verwachte schade aan funderingen door te lage grondwaterstanden schatte Deltares voor heel Nederland op 42 miljard tot het jaar 2050.  Circa 10% van de totale woningvoorraad in Nederland, of 750.000 woningen zijn namelijk gebouwd op houten palen, en liggen in een risicogebied voor te lage grondwaterstanden.  Dat zijn heel veel huishoudens en hypotheekverstrekkers die potentieel een probleem hebben, en nu eindelijk meer weten.'



Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.