Ads Top

Vitens: mogelijk geen drinkwateraansluiting bij nieuwe woningen

Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat niet alleen nieuwe stroomaansluitingen onder druk staan, maar dat ook sommige bedrijven niet op het drinkwaternet kunnen worden aangesloten. Bovendien kunnen nieuwe woningen mogelijk niet meteen gebruikmaken van drinkwater, aldus vertrekkend topman Jelle Hannema van Vitens bij Radio 11.

Dit probleem doet zich voor in gebieden in Twente, rond Utrecht, Amersfoort, Den Haag en het noorden van Groningen. Hannema benadrukt dat dit een serieus vraagstuk is. In het ergste geval worden er huizen gebouwd zonder wateraansluiting.

De uitdaging ligt in het verkrijgen van vergunningen voor grondwateronttrekking. Het watertekort wordt verergerd door de opwarmende natuur, wat leidt tot meer verdamping. Tegelijkertijd neemt de vraag naar water toe, vooral in de zomer. Hannema waarschuwt dat het systeem daardoor volledig vastloopt en er sprake is van schaarste.

Bij bedrijven speelt dit probleem al langer. De afgelopen jaren zijn bij 45 bedrijven drinkwateraansluitingen afgewezen. Het is een complexe situatie waarbij zowel de natuurlijke omstandigheden als de groeiende vraag naar water een rol spelen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.