Ads Top

Provincie lanceert bewustwordingsprogramma drinkwater

Schoon drinkwater is van levensbelang en het beschermen van de bronnen van dat drinkwater is daarom essentieel. In de provincie Utrecht komt drinkwater vooral uit de bodem. De vanzelfsprekendheid van voldoende schoon kraanwater staat onder druk. Daarom heeft de provincie een programma bewustwording drinkwaterbronnen opgesteld.

In de provincie Utrecht komt het drinkwater voornamelijk uit de bodem. Dit is water dat al honderden jaren geleden als regenwater in de bodem is gezakt. Drinkwaterbedrijven pompen dat water op, zuiveren het en dan komt het uit de kraan. Omdat het Utrechtse grondwater al behoorlijk schoon is, hoeven de drinkwaterbedrijven relatief weinig te doen om het drinkbaar te maken. Maar vervuilt de bodem, dat wordt op termijn ook het grondwater viezer.

Het beschermen van water in de bodem is daarom essentieel. Dingen die misschien onschuldig lijken, zoals het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen in de tuin, zijn extra schadelijk in een grondwaterbeschermingsgebied. Wat onder de grond kan is ook beperkt. Zo is het gebruik/toepassen van bodemenergie (warmte-koude-opslag) in zo’n gebied niet toegestaan, omdat diep in de bodem boren risico’s oplevert voor het grondwater.

Om de drinkwatervoorziening op peil te houden is het belangrijk dat de bronnen van dat drinkwater goed beschermd zijn en blijven. Voorlichting en regelgeving zijn daarbij belangrijk, daar moet dit programma aan bijdragen.

Het is belangrijk dat inwoners en bedrijven zich realiseren dat zij 'mede-hoeders' zijn en weten wat zij zelf kunnen doen om de kwaliteit van de drinkwaterbronnen te behouden of zelfs te verbeteren. Op de website beschermjedrinkwater.nl kun je je postcode invoeren om te zien of je in een grondwaterbeschermingsgebied of in een zogeheten boringsvrije zone woont. In deze beschermingsgebieden gelden speciale regels.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.