Ads Top

Verdere uitwerking langetermijnoplossingen zeespiegelstijging

Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging, een landelijk onderzoeksprogramma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Deltacommissaris, heeft drie denkrichtingen voor de lange termijn bescherming tegen extreme zeespiegelstijgingen laten verkennen: Zeewaarts, Beschermen en Meebewegen. Hoe kunnen we met al onze kennis onze traditie van veilig leven en werken met water in de toekomst voortzetten en waarmee moeten we nu al rekening houden? Deltares droeg met watersysteemkennis bij aan deze denkrichtingen.

Tijdens het congres Zeespiegelstijging op 4 maart 2024 presenteerden de drie consortia de eindrapportages over de denkrichtingen.

De nieuwe verkenning draagt bij aan het scherper krijgen van hoe we ons kunnen aanpassen aan de (versnelde) zeespiegelstijging. Dit is van belang voor het invulling geven aan investeringen die voor lange tijd de inrichting van Nederland gaan bepalen. Denk aan investeringen in waterwerken, woningbouwlocaties, de energietransitie en het landgebruik.

Daarnaast draagt de verkenning bij aan ‘adaptatiepaden’, die inzichtelijk maken hoe we kunnen toegroeien naar de verschillende denkrichtingen voor de lange termijn. En hoe we in Nederland kunnen bijsturen als de zeespiegel sneller gaat stijgen.

Verschillende consortia maakten een uitwerking van drie denkrichtingen voor zeespiegelaanpassing op basis van eerdere plannen en gebiedsbijeenkomsten, en de strategieën en bouwstenen die Deltares eerder voor de lange termijn in kaart heeft gebracht. Dit levert meer inzicht op van wat technisch, fysisch en ruimtelijk wel en niet mogelijk is bij een grote mate van zeespiegelstijging.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.