Ads Top

Nieuw platform AquaMarkt is katalysator voor hergebruikprojecten

Aquafin, bekend om zijn waterzuivering voor de Vlaamse huishoudens, lanceert AquaMarkt. Met dit digitaal platform wil het bedrijf waardevolle rest- en nevenproducten die voortkomen uit het zuiveringsproces van afvalwater maximaal benut zien en de transitie naar een duurzame maatschappij versnellen. AquaMarkt fungeert als een brug tussen aanbieders en geïnteresseerde partijen, en biedt een eerlijk speelveld voor de vele partijen die op zoek zijn naar circulaire grondstoffen met een structureel aanbod.

Jaarlijks zuivert Aquafin zo'n 800 miljard liter afvalwater, waarmee het bijdraagt aan schonere waterlopen, maar ook aan een duurzamere maatschappij. Niet alle gezuiverd water is nodig om de kwaliteit van de waterlopen te verzekeren. Een deel van het gezuiverde afvalwater kan worden opgewaardeerd tot proces- of koelwater, voor gebruik door bedrijven, of zelfs tot drinkwater.

Naast gezuiverd afvalwater bieden ook restwarmte uit afvalwater (riothermie) en slim regenwaterbeheer mogelijkheden om Vlaanderen verder te verduurzamen.

Het platform brengt via overzichtelijke potentieelkaarten de mogelijkheden voor afname van warmte en water in Vlaanderen in kaart. Geïnteresseerde partijen kunnen met enkele klikken hun interesse kenbaar maken voor een specifieke bron.

AquaMarkt dient niet alleen als een katalysator voor duurzaamheid en efficiëntie in de watersector, maar bevordert ook de concrete uitvoering van het Blue Deal-decreet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Dit decreet, recentelijk goedgekeurd door het Vlaams Parlement, verankert het engagement om droogte en waterschaarste aan te pakken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.