Ads Top

Renovatiewerkzaamheden opvoergemaal Toppad op Urk van start

Begin april is waterschap Zuiderzeeland gestart met de renovatiewerkzaamheden van het opvoergemaal Toppad achter de Haagwinde op Urk. Dit opvoergemaal pompt water naar het natuurgebied de “Witte Zandvlakte” en zorgt voor watercirculatie in de watergangen eromheen. De renovatiewerkzaamheden aan het opvoergemaal zijn nodig om de wateraanvoer naar het natuurgebied te verbeteren. Het looppad aan de achterzijde van de tuinen van de Haagwinde blijft bereikbaar. Aannemer Pannekoek GWW voert de renovatiewerkzaamheden uit. De werkzaamheden duren ongeveer acht weken.

Natuurgebied Het Toppad, ook bekend als de Witte Zandvlakte, is een Staatsnatuurmonument in de bebouwde omgeving van Urk. Het gebied bestaat uit een oud en een nieuw deel. Het oude deel, het kerngebied, is een restant van de Staart van het eiland Urk.

Dankzij de kleiarme, kalkrijke zandige bodem is het Toppad zeer gevarieerd, met verschillende leefomgevingen zoals vochtig grasland, open water, rietland en bos. Het nieuwe deel is in 1994 toegevoegd als buffer tussen het reservaat en de aangrenzende woonwijk. Het gebied is van groot belang voor meer dan 40 broedvogelsoorten en bijzondere plantensoorten. Om deze natuur te behouden, is het nodig om voldoende water naar het natuurgebied te pompen met behulp van het opvoergemaal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.