Ads Top

Gemalenpluim voor Poldergemaal Petronella

Op vrijdag 3 november kreeg dijkgraaf Joyce Sylvester namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht de Gemalenpluim. Deze bijzondere prijs wordt elk jaar uitgereikt door de Nederlandse Gemalenstichting.

De prijs gaat naar waterschappen of stichtingen die met veel aandacht hun monumentale gemalen bewaren, vernieuwen of opknappen. Het waterschap kreeg de prijs, omdat het gemaal Petronella in Amstelhoek nu klaar is voor de toekomst en historische onderdelen behoudt.

In april 2023 was het gemaal klaar na twee jaar vernieuwen en opknappen. Gemaal Petronella heet officieel ‘Poldergemaal Eerste Bedijking’. Het pompt sinds 1885 het teveel aan regenwater uit de polder ‘Eerste Bedijking der Mijdrechtse Droogmakerij’ naar de Amstel. Het gemaal is al verschillende keren opgeknapt. Zo werd de originele stoommachine vervangen door een dieselmotor en later door een elektrische motor. En een nieuwe leiding zorgt ervoor dat de nieuwe pompen kunnen samenwerken met de oude pomp uit 1913. Ondanks de eerdere aanpassingen, moest het gemaal in 2020 weer opgeknapt worden. Het gemaal had namelijk meer kracht nodig om ook in de toekomst het land droog te kunnen houden.

De jury van de Nederlandse Gemalenstichting prijst de manier waarop het gemaal is opgeknapt. Het gemaal is klaar voor de toekomst en tegelijk zijn belangrijke onderdelen uit 1794, 1885 en 1913 nog steeds herkenbaar. Deze combinatie van historische en moderne elementen is de reden dat Waternet en Bosman Watermanagement dit project hebben voorgesteld voor de Gemalenpluim.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.