Ads Top

Start ontwerp renovatie gemaal De Drie Delfzijlen

Om de waterveiligheid te blijven garanderen, werkt Waterschap Noorderzijlvest samen met Stork en Aveco de Bondt aan plannen om het gemaal De Drie Delfzijlen toekomstbestendig te maken.

Hierbij worden onder andere de dieselmotoren door elektromotoren vervangen. Ook het vervanging van de volledige elektrische installatie van het gemaal is onderdeel van het project. Eind 2023 is het Definitief Ontwerp gereed, waarna in 2024 gestart wordt met de noodzakelijke werkzaamheden.

Het gemaal De Drie Delfzijlen voert het teveel aan oppervlaktewater vanuit het Damsterdiep af naar zee. Dit water wordt vanuit het Damsterdiep via spuikokers in het gemaal zo veel mogelijk onder vrij verval geloosd. Dit kan alleen als het water in de Eems lager staat dan in het Damsterdiep. Daarnaast heeft het gemaal drie pompeenheden, die samen maximaal 1.500 m3 water per minuut af kunnen voeren.  De pompen zorgen voor afvoer van het teveel aan water naar de Eems wanneer dit niet onder vrij verval geloosd kan worden.

Om het water ook in de toekomst af te kunnen voeren, is renovatie van het gemaal noodzakelijk. Verschillende onderdelen zijn aan het einde van hun technische levensduur. Deze moeten vervangen worden om het gemaal goed werkend te houden. Na eerdere verkenning is vanuit het waterschap, Stork bv en Aveco de Bondt een bouwteam ingesteld om de plannen voor het gemaal uit te werken naar een Definitief Ontwerp.

Foto Broes willus

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.