Ads Top

CONO Kaasmakers en HHNK werken samen voor duurzame waterzuivering

CONO Kaasmakers en het hoogheemraadschap Noorderkwartier hebben een duurzame oplossing gevonden voor het afvalwater dat vrijkomt bij het kaasproductieproces. Voorheen werd dit water op het terrein van CONO gezuiverd voordat het werd geloosd. Daar moest verder in geïnvesteerd worden.

In plaats van te investeren in een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie gaat het water sinds 1 juli rechtstreeks van de kaasmakerij naar de rioolwaterzuivering in Zuidoostbeemster. Hier voedt het afvalwater de bacteriën in de zuivering en bevordert zo het zuiveringsproces. Dit levert de kaasmakerij naar verwachting 12,5% CO₂-eq reductie op.

Het grootste deel van het afvalwater van CONO is afkomstig uit de melk die verwerkt wordt tot kaas. Uit een proef die HHNK en CONO hebben uitgevoerd, bleek dat het afvalwater van de kaasmakerij juist veel waardevolle voedingsstoffen bevat voor de rioolwaterzuivering in Zuidoostbeemster.

Inmiddels heeft CONO een buffertank op het terrein geplaatst waar het afvalwater een aantal uur in wordt opgeslagen. In deze periode wordt door denitrificatie het water al een beetje uit zichzelf gezuiverd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.