Ads Top

Proefopstelling Grote Bellenbarrière houdt fijn, zwevend materiaal tegen in sloten en beken

Op verschillende locaties in het werkgebied van waterschap Aa en Maas laat men in sloten en beken water in vanuit een groter kanaal. Met dit komen helaas ook materiaal en planten binnen die men liever niet wil, zoals exoten. Dat zijn soorten die niet thuishoren in het water.

Om dit tegen te gaan legt men drijfbalken in het water, ook wel Bolina Booms genoemd. Deze balken voorkomen dat drijvend materiaal met het water door de sloten heen komt.

Naast deze exoten, zit er vaak ook klein, fijn zwevend materiaal in water. Materiaal dat niet tegengehouden wordt door de drijfbalken. Daarom hebben heeft men nu een proef lopen waarmee ook dit fijne materiaal kan worden tegengehouden: een zogenaamde bellenbarrière. De buizen die op de bodem van het Eindhovensch Kanaal liggen, produceren bellen die als het ware het materiaal wegkaatsen van de waterinlaat.

Bij gemaal Mierlo is een proefopstelling gelegd om de waterinlaat vanuit het Eindhovensch kanaal op de Goorloop. De bellen in het water zijn de bellenbarrière.

Deze proefopstelling is een beetje soortgelijk aan de barrière van The Great Bubble Barrier.

Deze proef loopt tot ongeveer de herfstperiode.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.