Ads Top

Levend watererfgoed van Ooij tot Kinderdijk

Op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, opent Waterschap Rivierenland meer parels van watererfgoed dan ooit tevoren. In het gehele rivierengebied gaan twaalf bijzondere objecten open. Dit jaar vieren we ons 750-jarig bestaan. Thema van Open Monumentendag is 'levend erfgoed'; veel erfgoed van het waterschap is nog altijd in bedrijf.

Thema van Open Monumentendag is dit jaar 'levend erfgoed'. Dijken, sluizen, gemalen en dijkmagazijnen zijn bij het waterschap volop in gebruik. Ook historische exemplaren, monumentaal of zelfs UNESCO Werelderfgoed (Hollandse Waterlinies en Kinderdijk). We zetten onze rijke ervaring in voor de toekomst. Ons werk aan sterke dijken, schoon en voldoende water gaat door met nieuwe uitdagingen in een veranderend klimaat.

Op verschillende locaties werkt het waterschap samen met de huidige gebruikers van bijvoorbeeld dijkmagazijnen. De locaties openen hun deuren op zaterdag 9 september tussen 10.00 en 16.00 uur, openiningstijden zijn soms ruimer. In een enkel geval is aanmelden vooraf nodig. Ter plaatse krijgt u uitleg door collega's van het waterschap of van vrijwilligers.

In de Betuwe zijn het dijkmagazijn in Bemmel en gemaal de Neust in Tricht open. Het dijkmagazijn van omstreeks 1900 doet niet meer dienst als noodschuuur en wordt nu gebruikt door de Stichting Lingewaard Natuurlijk. Het gemaal in Tricht is nog altijd in gebruik, na een recente nieuwbouw. Het Rijksmonument uit 1926 bleef gespaard.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.