Ads Top

Renovatie rioolgemaal 157 in Zeewolde afgerond

De afgelopen maanden is rioolgemaal 157 gerenoveerd. Het is weer helemaal als nieuw. Dat is belangrijk om het afvalwater van de vakantieparken, campings en de scouting uit het buitengebied van Zeewolde af te voeren. Aannemer Mous Waterbeheer heeft in opdracht van waterschap Zuiderzeeland de werkzaamheden uitgevoerd.

Om afvalwater bij de zuivering in Zeewolde te krijgen zijn rioolgemalen nodig. Het gerenoveerde rioolgemaal 157 pompt het afvalwater door een persleiding naar het rioolgemaal 175 aan de Sportlaan. Daarna stroomt het afvalwater door een andere persleiding naar de afvalwaterzuivering (AWZI) in Zeewolde. Op de AWZI zuiveren het afvalwater.  

Tijdens de renovatie is het afvalwater opgevangen in het voorliggende vrijvervalriool. Zo kon de aannemer veilig werken in de natte kelder van het rioolgemaal. Het vrijvervalriool is een rioolstelsel waarbij het rioolwater door de zwaartekracht van een hoger punt naar een laag punt stroomt. De natte kelder onder de grond is de plek waar normaal gesproken het afvalwater instroomt. Op sommige momenten is afvalwater met een zuigwagen naar een ander rioolgemaal afgevoerd.

De afsluiter tussen de natte kelder en het voorliggende vrijvervalriool is vervangen. Ook al het leidingwerk, voetbochten, geleidestangen en niveaumetingen zijn vervangen. De bestaande pompen die het afvalwater door het rioolgemaal heen pompen zijn weer aangesloten op het nieuwe leidingwerk in de kelder.

De 2300 meter lange persleiding is verder van binnen schoongemaakt. Dat was nodig, omdat er in de afgelopen jaren heel wat afvalwater door de persleiding heen heeft gestroomd. Dat schoonmaken doet men met een soort ronde spons. Dit noemen we een foampig. Via de vernieuwde pig-lanceerinrichting gaat de foampig de persleiding in. Door de druk van de pomp is de foampig door de persleiding heen gedrukt. Alle vet en vuilresten aan de binnenkant van de leiding is zo verwijderd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.