Ads Top

Stichtse Rijnlanden en gemeente Nieuwegein gaan nauwer samenwerken

De gemeente Nieuwegein en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaan nauwer samenwerken. Daarvoor hebben hoogheemraad Nanda van Zoelen en wethouder John van Engelen van Nieuwegein op 22 november 2022 twee overeenkomsten ondertekend.

De gemeente en het waterschap gaan samenwerken bij het onderhoud van de watergangen in Nieuwegein. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de kleinere watergangen (singels en sloten) en het waterschap voor grotere watergangen (primair water). Voorheen werd het onderhoud onafhankelijk van elkaar uitgevoerd, waardoor omwonenden twee keer te maken kregen met overlast.

Met deze overeenkomst wordt het jaarlijkse onderhoud van alle watergangen in één keer uitgevoerd onder regie van de gemeente. Bewoners hebben dan maar één keer per jaar te maken met eventuele hinder door werkzaamheden en afvoer van het gemaaide groen en waterplantenafval uit sloten en singels. Bijkomend voordeel van deze regeling is dat de biodiversiteit in en rond de watergangen minder schade oploopt.

De tweede overeenkomst gaat over maatregelen en investeringen om de waterkwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Zo wordt bijvoorbeeld in de wijk Rijnhuizen een watertuin ontwikkeld. Met de Impulsregeling van het waterschap is het mogelijk om drie extra inlaten in Rijnhuizen te bouwen. Dit is belangrijk voor de doorstroming, waarmee wildgroei van kroos, blauwalg en botulisme wordt voorkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.